Menü

16 tipp a szuperegészséges körmökért

16 tipp a szuperegészséges körmökért Semmi sem jobb erős, egészséges, egyenletes felületű és szépen lakkozott körmök birtokában lenni. De sokunk helyzete nem ilyen szerencsés. A most következő 16 apró tipp segít abban, hogy minden nap bámulatos körmeid legyenek.

Legyen kéznél mindig a körömcsiszolónk

Ha a munkánkból adódóan körmünk nagy kopásnak, igénybevételnek van kitéve, csiszoljuk le mindig a felületét, durva éleit egy jó minőségű körömreszelővel. Mindig egy irányban csiszoljuk, így a lehető legsimább felületet fogjuk elérni.

 

Tartsd a kezeid mindig tisztán

Távolítsunk el minden szennyeződést a kezünkről, körmeink körül. Ezután minden lakkot távolítsuk el a lakkot egy acetonos, vagy aceton-mentes körömlakk eltávolítóval. Dolgozzuk át bőrünk és a köröm környékét egy beszappanozott fogkefével óvatosan. Ez eltávolítja a legapróbb szennyeződéseket és az elhalt bőrt.

 

Tartsd szárazon a körmeid

Ezzel megakadályozhatod, hogy körmeid alatt elszaporodjanak különféle baktériumok. A hosszú ideig tartó vízzel történő érintkezés azt is okozhatja, hogy körmeink rétegei szétválhatnak egymástól.

 

Legyél óvatos

Kerüld a köröm alá hatoló fém eszközöket, a durva súrolást, csiszolást, mert az szabálytalan formájú mosolyvonalat, fehér körömvéget fog eredményezni, ráadásul a körömlemezek is sérülhetnek.

 

Használj alapozót

Akárcsak egy jó, tartós smink esetén is használunk primert, úgy a körmeink esetén is javasolt egy alapozó réteg felvitele. Ez nem csak megakadályozza a körömlakk foltosodását, de ezzel egyenletes, könnyű lesz a lakkfelvitel akár egyetlen rétegben is.

 

 

Védelmezd kezeid

Amikor kertészkedsz, vagy erős vegyszerek érnék a körmeid, lehetőleg mindig vegyél fel védőkesztyűt, ami belül pamut béléses. A forró vízben történő mosdogatás hosszabb távon legyengítik a körmöket, a kertészkedés közben rászáradt szennyeződések pedig magas szintű körömápolást kívánnak. Ha hidegre fordul az idő, viselj meleg kesztyűt, hogy a hideg szél és levegő ne okozhasson száraz, pikkelyes, hámló bőrt, körmöket.

 

Adj néha szabadnapot körmeidnek is

Mindig jó ötlet pihenőidőt adni körmeinknek, lakkmentes időszakokat tartani. Ilyenkor használj csak körömerősítő folyadékot, ami kellő erővel, ellenálló képességgel vértezi fel. Ha nem tartasz szüneteket az állandó lakkozás között, úgy körmeid megsárgulhatnak, sőt, idővel a köröm szerkezete is legyengülhet.

Hidratáld úgy, akárcsak a bőröd!

Bánj úgy a körmöddel, mint ahogy az arcbőröddel szoktál - egy anyagból van. Használj tápanyagokban, E-vitaminban gazdag olajat, vagy hidratáló krémet körmeidre is. Tipp: a mandula és avokádó olaj elegye nagyon hatékonyan hidratáltan tartja a körmöket és a körömbőrt.

Vágd rendszeresen!

A rendszeres igazítás a körmödnek is legalább olyan fontos, mint a hajadnak. Szánj rá legalább kéthetente egy kis időt, vágd le körmeid először egyenesen, majd a sarkait csiszold le óvatosan egy körömreszelővel.

 

Fontold meg a diétázást

A körmök keratinból állnak, aminek a minőségét egy jól megválasztott diétával megerősíthetünk, feljavíthatunk. Erre jó alapösszetevők a következők: E-vitamin, biotin, halolaj, fehérjében gazdag ételek, bab, hal és dió. Egy ilyen alapanyagokban gazdag diéta erősebb, tisztább körmöket fog eredményezni.

Kérdezd meg az orvosod a biotinnal kapcsolatban

Egyes kutatások szerint a biotin mint táplálék kiegészítő erősíti a gyenge és törékeny körmöket

Ápold, óvd az eszközeidet is

A körömeszközök fertőtlenítése ugyanolyan fontos, mint a sminkecsetek rendszeres tisztítása. Hogy miért? Azért, mert baktériumok telepedhetnek meg rajtuk. Annak érdekében, hogy a köröm boldog és fertőzésektől mentes legyen, szappanos vízzel mossuk át gyakran eszközeinket, majd töröljük át alkohollal. Az eldobható eszközöket pedig cseréljük rendszeresen (mint pl. reszelők) Vannak már olyan készítmények is, amelyek 1 lépésben fertőtlenítik az eszközeinket.

Válassz körültekintően lakkot

Nem minden körömlakk egyforma, ezért győződj meg a termék minőségéről. Kerüld a mérgező vegyi anyagokat, mint amilyen a dibutil-ftalát, a formaldehid és a toluol, mert ezek az összetevők hozzájárulnak a köröm töredezéséhez.

Használj fedőlakkot

A körömlakk utáni fedőlakk extra fényt ad, illetve a legtöbbet hozza ki a manikűrből. Használd háromnaponta, hogy a lehető legtovább elkerülhesd a lakk lepattogzását.

 

Hosszú körmök? Csak ha egészséges!

A hosszú körmök nőiesek és szépek - de csak ha egészségesek! Ha gyenge körmeid vannak, akkor lehet érdemes lenne egy ideig rövid körömstílusra váltani, hiszen azt sokkal könnyebb kezelni, felépíteni az erősségét, mint ha hosszabbak lennének.

Ne vágd le a kutikulát (körömágyat)

A körömágynak fontos szerepe van: elzárja a külvilágtól (így a baktériumoktól) a köröm alatti területet. Amikor eltávolítod a körömágyat, megtörik ez  a védelem, megnő az esélye a fertőzésnek, baktériumok behatolásának. Hagyd tehát meg a körömágyat, a körmöd meg fogja hálálni.

Forrás: http://www.goodhousekeeping.com/

Tartalomhoz tartozó címkék: hír